вівторок, 9 жовтня 2012 р.

У Львові пройде виставка «Петриківські рукотвори Валентини Панко»

 Із Петриківки, що розкинулась на берегах степової річки Чаплинка, на Дніпропетровщині, у Львів завітала відома художниця - Валентина Панко. Вона привезла дух Петриківського краю, його багатство і красу – виставку «Петриківські рукотвори». Це її перша персональна виставка у нашому місті.

Валентина Панко, як майже всі петриківці, малює з дитинства. У неї хист неабиякий, адже її вчителем був батько, корифей петриківського розпису – Федір Панко. За плечима майстрині – художня школа, Дніпропетровський державний університет, праця художником народних художніх промислів в експериментальному цеху Петриківського розпису (з 1998 року – центр народного мистецтва «Петриківка»), десятки виставок.

Своє різнобарвне мереживо вона творить пензликом.Як основу використовує різні матеріали – дерево, кераміку, скло і навіть полотно, але найбільше полюбляє настінний розпис. Тисячі прекрасних творінь вийшли із-під її рук. Її диво-образи з українською душею побували майже у всіх куточках України, їх бачили на виставкаху Канаді та Японії, Польщі та Франції, Австралії та Бельгії, США та Білорусі, Республіці Мозамбік та Іспанії, на Кіпрі та в Бразилії, інших куточках нашої планети. Окрім цього, пані Валентина брала участь в оформлені торгово-промислових виставок, прикрашала інтер’єри багатьох закладів. Цікавою була робота над оформленням книжок Вікторії Черничко «Мандри маленького соняшника» та «Коли тривога поселилась у душі».

У Львів визнана майстриня петриківського розпису привезла 83 своїх творіння. Це чашки і чайники, сережки і серветки, скатертини і скриньки, блюда і таці. Виготовлені вони на дереві, порцеляні, металі, тканині, склі. Зачаровують й розписи на папері: панно «Доброго ранку, Україна», «Журавлик», «Пташиний галас», «Квіткове весілля», «Розквітни, земле моя, надією і щастям», - твори наповнені любов’ю до рідного краю, оспівування його краси…










Виставка проходитиме до 20.10.12 у Львові, в Музеї історії та релігії (пл. Музейна, 1)

Немає коментарів:

Дописати коментар