четвер, 7 листопада 2013 р.

Вимоги часу до батьків старшокласників

За вікном - осінь, а це означає старт навчального сезону у школах. Для батьків старшокласників це також час роздумів на тему подальшого розвитку своїх чад. Який шлях чекає на вашу дитину? Які сучасні вимоги до спеціалістів будь-якої галузі? Які традиційні рішення спадають на думку батькам?
У кожного тата чи мами є свій професійний досвід, що дістався якоюсь ціною. Зазвичай, це час, зусилля, гроші та інші ресурси, вкладені у складний процес професійного зростання. Можна пригадати весь той тернистий шлях до того хто ви сьогодні і намагатись “вберегти” дитину від своїх же помилок. Цей варіант, за статистикою, притаманний більшості батьків. У ньому можна створити, на перший погляд, ідеальні умови розвитку: обрати престижну професію, престижний ВНЗ, оплатити навчання і… Чекати коли вже той студент виправдає всі очікування. А, ще потрібно не забути повідомити дитині про свої наміри. Ефективність такого варіанту дуже низька, оскільки фактор нашого з вами досвіду вже морально застарілий. Це може не подобатись, та є певні процеси, яким ми відповідаємо власним рівнем розвитку або ні. Тому що швидкість процесів інформатизації, зростання різноманіття видів діяльності, технологічний прогрес – це сучасний зріз, у якому дитина живе зараз і застосовувати до неї свій досвід - не ефективно.

Ті, хто зараз є старшокласниками народились вже в іншому часі, в інших цінностях та інших технологіях. В часі, де є Інтернет із інформацією про все на світі. Ми вже фізично не вслідковуємо за потоком думок дитини при таких інформаційних швидкостях. І тим більше не помістимо свій механізм досягнень в таку перевантажену інформацією свідомість. Зараз потрібні фільтри та лійки, а не компаси. Компаси – це ваші орієнтації та знання про якісь чотири напрямки (до прикладу), які ви досліджували і якими живете. На сьогодні у школяра можливостей і напрямків безліч, і компас просто зламається. Лійка – це цінності і вміння приймати рішення. Сучасна вимога до студента як до майбутнього спеціаліста – це самостійність. А в ідеалі – самодостатність. Самодостатність в усіх планах, насамперед в інтелектуальному.
  • Вміння навчатись
  • Вміння застосовувати свої знання на практиці
  • Навики роботи з інформацією
  • Володіння технічними знаннями
  • Навики систематизації
  • Вміння контролювати свою увагу
  • Комунікативні вміння
  • Вміння приймати рішення
  • Навики адаптації до ситуаційних змін
  • Володіння універсальними методами

Які ж якості, навики, вміння дитини сформують її самодостатність? Для прикладу, наведемо ряд сучасних вимог до спеціаліста будь-якої галузі:
Звісно, це все майже не стосується професій виконавчого плану, де є чіткі інструкції та обмежений ряд активних функцій людини. Та чи при такій “виконавчій” професії ваша дитина буде щасливою та реалізованою? Чи ви знаєте що потрібно саме вашій дитині і чи готові нести відповідальність за свій вибір, якщо він буде невдалим? Відповіді на ці запитання народжуються в тиші та щирому побажанні своїй дитині її шляху, не вашого в її виконанні, а її власного. 
Сучасність дивує можливостями розвитку та накладає на нас відповідальність за якісне проходження свого Шляху. Бажаємо вам взаєморозуміння із вашими дітьми та вдалого вибору майбутньої професії!

Немає коментарів:

Дописати коментар